skip to main |
skip to sidebar
PUDING KARAMEL
Lama juga kak Xana tak buat puding karamel untuk makan2...memandangkan sekarang ni anak sulung kak Xana sedang cuti semester selama sebulan...maka kak Xana buatkan lah pencuci mulut kegemarannya ni. Sebenarnya, simple jer resipi puding karamel kak Xana ni...Untuk mereka yang ingin mencuba, di sini kak Xana share resipinya ya....
PUDING KARAMEL
5 biji telur ayam - saiz A
1 tin susu pekat manis
1 tin air ( guna tin susu tadi utk. sukat)
4-5 sudu makan gula --> utk. dijadikan gula hangus
Cara Membuatnya :
* Tuangkan susu pekat manis ke dlm. sebiji mangkuk. Kemudian campurkan 1 tin air ke dalamnya dan dikacau sebati. Ketepikan.
* Di dalam mangkuk yang berasingan,pecahkan telur dan dipukul ( boleh guna mixer) hingga kembang.
* Setelah itu, satukan adunan telur bersama adunan susu tadi, dan kacau sebati. Tapiskan, adunan beberapa kali utk. kurangkan buih dan utk. mendapatkan tekstur yang lebih halus bila puding masak nanati.
* Sementara itu, panaskan acuan di dlm. periuk kukus . Sambil itu , gorengkan gula pada api sederhana hingga menjadi karamel. Angkat, dan cepat2 tuangkan ke dalam acuan di dlm periuk kukus tadi.
* Kemudian, tuangkan adunan puding yang telah ditapis tadi ke dlm. kukusan. Kukus selama lebih kurang 30-40 minit hingga puding masak. Angkat, dan sejukkan puding di dlm. peti sejuk . Setelah sejuk sepenuhnya, bolehlah diterbalikkan puding ke dlm. pinggan.
"SELAMAT MENCUBA"
,
Tq Zana ...tak sabaq nk cuba :-)
ReplyDeleteKak Meeda
U're welcome k. Meeda...:)actually , ni resipi lama dari my mom...mak I kata kalau dulu2 tu buat puding ni guna susu manis cap blue cross tu mmg cantik jadinya...tapi, sekarang ni, kita guna lah mana2 susu pekat manis yang sesuai kan...:)
ReplyDelete