PANDAN SPONGE CAKE
Di sini kak xana sertakan resipi asas sponge cake daripada Chef Alex Goh yang senang dibuat oleh sesiapa yang berminat.
RESIPI SPONGE CAKE:
Bahan-bahannya:-
250 g. tepung sponge mix
4 biji telur ayam-- gred A
50ml. air
80 g. butter/majerin -- yang dicairkan
Cara-cara Membuatnya:-
1. Letakkan sponge mix dan telur ke dalam mangkuk pengadun.
2. Pukul hingga pekat. Jangan dipukul terlalu lama,sekadar ianya
sebati sahaja.
3. Kemudian,tuangkan air dan pukul adunan sehingga gebu dan
lembut.
4. Setelah itu,tambahkan mentega cair dan adun dengan mengguna
senduk atau spatula.Adun dengan perlahan hingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam acuan bulat 8in. atau 9in. Bakar pada suhu
180C selama 30 min.
6. Setelah kek masak,keluarkan serta-merta daripada acuan dan
biar ia sejuk.
NOTA : 1) Acuan kek mesti dilenserkan terlebih dahulu dan oven mesti
dipanaskan pada suhu yang dinyatakan sebelum memulakan proses
membuat kek.
2) Jika ingin kek sponge berperisa boleh lah ditambah 1/2 sudu perasa
yang disukai ke dalam adunan.
Wednesday, June 17, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment